Paklodės įtaka miego kokybei

Paklodės renkantis patalynę dažnai yra nepelnytai pamirštamos, tačiau iš tikrųjų tai vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių miego kokybę. Galvodami apie miegą pirmiausiai susimąstome apie minkštą čiužinį ar pagalves, tačiau paklodės yra ne mažiau svarbios. Jų pasiūla iš tikrųjų milžiniška, o etiketės gana painios, tad pateikiame keletą patarimų, kurie leis lengvai susigaudyti ir pasirinkti tai, kas svarbiausia puikiai miego kokybei.


Ar paklodės audinys svarbus?

Apie medžiagas puikiai išmanantys specialistai pataria visada rinktis orui laidų paklodės audinį ir, jei nors kartą teko miegoti ant sintetinės paklodės, jiems tikrai pritarsite. Natūralūs ir orui laidūs audiniai leidžia kūnui palaikyti tinkamą temperatūrą, o miego metu tai yra labai svarbu. Jei paklodės audinys yra nelaidus orui, miegant šiluma po truputį virsta karščiu, kuris ne tik blogina miego kokybę, bet kartais net ir priverčia prabusti. Su šia problema dažnai susiduria vaikai, jautriai miegantys ar nuo suaktyvėjusios prakaitų liaukų veiklos kenčiantys žmonės. Laimei, sprendimas yra paprastas – tereikia rinktis orui laidų natūralų audinį.

Vienas iš puikių pasirinkimų yra medvilnė arba linas. Tai patvarūs pluoštai, pasižymintys puikiomis laidumo orui savybėmis, be to, juos lengva skalbti ir prižiūrėti. Šiuolaikinės technologijos leidžia dar labiau pagerinti natūralaus audinio savybes, paklodės audinį praturtinant pluošto elementais, kurie užtikrina švelnumą, minkštumą ir vėsumo pojūtį. Taigi, jei renkatės paklodę, pirmiausiai ant pakuotės ieškokite informacijos, iš ko ji yra pagaminta, ir pirmenybę teikite natūraliam audiniui.

Ką lemia paklodės audinio tankis?

Audinio tankis bus nurodytas ant kiekvienos paklodės etiketės ir į jį verta atkreipti dėmesį. Kuo šis rodiklis didesnis, tuo tvirtesnis ir atsparesnis yra audinys. Mažo tankio paklodė, tikėtina, bus prastesnės kokybės, tempiama miego metu ji gali keisti formą, greičiau susidėvi, praranda savo išvaizdą. Kokybiško ir patikimo audinio tankis turėtų svyruoti apie 150-200, tokia paklodė dėvėsis tolygiai, ją bus patogu naudoti, ji puikiai atlaikys daugybę skalbimų. Be to, didesnio tankio audinys geriau palaiko formą, yra standesnis, tad tokią paklodę bus paprasčiau patiesti, net ir daug vartantis miego metu nesusidarys paklodės raukšlių.

Paklodės dydis – svarbus

Rinkdamiesi paklodę pastebėsite, kad yra ne vienas dydžio standartas. Į tai svarbu atkreipti dėmesį ir neeksperimentuoti. Tiek per maža, tiek per didelė paklodė pridarys rūpesčių. Jei paklodė per maža, miegant ji gali nusislinkti, o pernelyg didelė paklodė raukšlėsis. Miegui geriausiai tinka lygus pagrindas, tad reikėtų rinktis tiksliai tokio dydžio gaminį, koks yra reikalingas. Įvertinkite savo lovos dydį ir pagal tai pasirinkite paklodę – vienas iš standartinių dydžių tikrai tiks.

Paklodės su guma ar be jos?

Galima išskirti du pagrindinius paklodžių modelius: vienos jų yra užtiesiamos, o kitas prilaiko perimetre įsiūta guma. Abu tipai yra vienodai populiarūs ir patogūs naudoti, tad kiekvienas gali rinktis tai, kas labiau patinka. Vis dėlto jei miego metu aktyviai judate, paklodė su guma bus geresnis pasirinkimas: guma patikimai laikys medžiagą vietoje, net jei daug vartysitės. Taip pat labai praktiška paklodes su guma rinktis vaikų lovoms, nes mažieji išdykėliai čia mėgsta ne tik nusnausti, bet ir žaisti ar šokinėti, paklodės su guma nereikės kaskart taisyti.

Jei vertinate savo miego kokybę, paklodę visada rinkitės atsakingai ir atkreipkite dėmesį į šiame straipsnyje minėtus aspektus. Mažos smulkmenos turi daug įtakos mūsų miegui, o jam juk skiriame net pusę gyvenimo!

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode